Een vrije ruimte voor culturele groei.

Het idee van het grondhuis is gebaseerd op de koffiehuizen die vanaf de 17e eeuw een voedingsbodem vormden voor de opkomende democratieën in Europa. Deze koffiehuizen waren openbare ontmoetingsplaatsen waar mensen uit diverse rangen en standen samenkwamen om van twee nieuwe vondsten te genieten; koffie én kranten. Zo ontstonden levendige discussies over politiek, wetenschap, literatuur, kunst en filosofie, die mede door onder invloed van koffie en het gebrek aan alcohol scherp van geest bleven. Deze gesprekken fundeerden de meningen en versterkten het burgerschap van alle aanwezigen. Ze waren een bron voor culturele en persoonlijke groei. 

Samen denken we verder.

Net als de historische koffiehuizen is een grondhuis een vrije ruimte waar collega’s uit alle hoeken en lagen van een organisatie met elkaar in gesprek gaan over ontwikkelingen die hun werkende leven beïnvloeden. Samen onderzoeken ze wat deze ontwikkelingen betekenen voor de strategie en toekomst van hun organisatie. Dat doen ze vrijwillig, omdat ze de complexe en veranderende wereld beter willen begrijpen. Ze zien de gesprekken als een mogelijkheid om hun mening te vormen en te verrijken met de zienswijzen van hun collega’s. Door samen te denken, willen ze persoonlijk groeien en meer zin en betekenis geven aan hun dagelijks werk.

Voeding voor de organisatiecultuur.

Veel organisaties investeren al jaren in de gezonde lichamen van hun werknemers. Met een grondhuis openen ze een sportschool voor de geest, waar collega’s het samen denken kunnen trainen. Door samen een mening te vormen over de buitenwereld, leren collega’s elkaar kennen en waarderen. Dat versterkt de interne relaties tussen teams en afdelingen. Bovendien ontstaan er nieuwe ideeën en openen zich nieuwe perspectieven, die de strategie verdiepen, verrijken en tot leven brengen, waardoor de organisatie beter meebeweegt met de veranderende wereld.

Locatie

A'DAM Toren, Amsterdam

Telefoon

+31.6.53765171

Email 

info@grondgesprek.nl

css.php