Zijn jullie net als Silicon Valley ook zo dol op exponentiële groei?

Wet van Moore

Je hebt vast wel eens gehoord van de Wet van Moore. Hij voorspelde in 1965 dat het aantal transistors op een chip elke twee jaar zou verdubbelen. Deze voorspelling kwam uit, groeide uit tot een wet en werd een veelgebruikt bewijs dat technologie exponentieel groeit.

Voor een aantal futuristen is exponentiële groei het fundament onder het geloof dat we de komende decennia wonderlijke zaken gaan meemaken zoals zelfrijdende auto’s, huwelijken met robots, onsterfelijkheid en kunstmatig bewustzijn dat slimmer is dan de hele mensheid.

Het grondgesprek.

Silicon Valley is dol op exponentiële groei. Het verwacht van elke start-up niets anders dan dat het een exponentieel groeiend bedrijf wordt, zoals Google, Uber en Airbnb. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is dat wel zo? Als je begrijpt wat de kracht van exponentiële groei is, dan roept dat toch ook wel vragen en twijfels op.

In dit grondgesprek bespreken wat die kracht van exponentiële groei is. En we onderzoeken of jullie er net zo enthousiast over zijn als de techneuten, futuristen en ondernemers in Silicon Valley. En of jullie dat enthousiasme nu delen of niet, wat kan je doen om die kracht te beteugelen, als die voor of tegen je werkt?

Dit is overigens geen grondgesprek waarin we kritisch staan tegenover groei in het algemeen. Gewone groei is gezond en noodzakelijk. Maar jullie gaan wel een mening vormen over deze bijzondere, exponentiële vorm van groei, die niet alleen in de technologie en Silicon Valley voorkomt, maar die we ook in de natuur overal tegenkomen.

{

 

As humans we live in a linear world, where time, distance and velocity are experienced linear.

The only exponential we ever experience is when a car or an airplane is accelerateting very fast or decelerating suddenly with hard braking. When that happens you feel uncomfortable and uncertain for a short period of time.

The feeling being engendered now among a lot of people is that of always being in a state of acceleration

John E. Kelly

Senior vice president Cognitive Solutions, IBM

Locatie

A'DAM Toren, Amsterdam

Telefoon

+31.6.53765171

Email 

info@grondgesprek.nl

css.php
Share This

Ga het gesprek aan.

VORM SAMEN EEN MENING EN LAAT ONS WETEN WAAR JULLIE STAAN.