Hoe gaan jullie leven in een wereld zonder werk?

Het einde van werk?

John Maynard Keynes is één van de grondleggers van het economisch denken. Wat maar weinig mensen weten is dat hij in 1930 al voorspelde dat het kapitalisme uiteindelijk zou resulteren in een toekomst waarin niemand meer hoeft te werken. En Keynes staat met deze wonderlijke voorspelling niet alleen. Invloedrijke economen zoals Jeremy Rifkin, futuristen zoals Peter Diamandis en ondernemers als Elon Musk en Bill Gates, geloven vandaag ook dat werk als fenomeen gaat verdwijnen.

Ze denken ten eerste dat machines al het werk gaan doen. Ze pleiten dan ook voor een basisinkomen, zodat we een sociaal vangnet kunnen creëren voor de miljoenen werklozen. Bovendien geloven ze ook dat we straks niet of nauwelijks meer hoeven te betalen voor producten en diensten die onze basisbehoeften bevredigen. Denk aan energie, eten, water, woningen, communicatie, transport, educatie, vermaak, informatie en gezondheidszorg. Het kapitalisme is onderweg om al deze zaken voor iedereen gratis te maken. En dan hoeft niemand meer te werken om in het levensonderhoud te voorzien.

Het grondgesprek.

We onderzoeken of jullie ook in een toekomst zonder werk geloven. Maar het doel van dit gesprek is niet jullie van deze toekomst te overtuigen. We gaan het vooral over werk hebben, door ons af te vragen of mensen wel zonder kunnen? Wat gaan we doen als werk niet meer bestaat? Of gaat werk een andere vorm en inhoud krijgen? Is het dan nog wel werk? Wat is werk eigenlijk? Of wat zou werk moeten zijn? En wat betekenen de antwoorden op al deze vragen voor jullie huidige baan en manier van werken?

{
 
Alleen de mens, die zijn hele leven gewerkt heeft, kan zeggen: Ik heb geleefd.
Goethe

Duits schrijver, filosoof en wetenschapper.

Locatie

A'DAM Toren, Amsterdam

Telefoon

+31.6.53765171

Email 

info@grondgesprek.nl

css.php
Share This

Ga het gesprek aan.

VORM SAMEN EEN MENING EN LAAT ONS WETEN WAAR JULLIE STAAN.