Zijn jullie ook te verleiden tot het kwaad?

Is het kwaad banaal?

Op 11 april 1961 startte het proces tegen Nazi-kopstuk Adolf Eichmann. Als architect van de Holocaust was hij verantwoordelijk voor de organisatie van het transport van miljoenen Joden naar de concentratiekampen. Voor het proces was Eichmann door maar liefst zes psychologen onderzocht. Geen van hen had een symptoom kunnen vinden van een gedragsstoornis. Het enige vreemde aan Eichmann was, aldus één van de dokters, dat hij nog normaler leek dan normaal. De filosofe Hannah Arendt is aanwezig bij het hele proces en schrijft hierover een boek, waarin ze betoogt dat Eichmann het voorbeeld was de banaliteit van het kwaad. Als een saaie bureaucraat gedachteloos bevelen opvolgt om miljoenen mensen te doden, dan schuilt het kwaad misschien wel in ieder van ons.

Het grondgesprek.

In dit grondgesprek onderzoeken we of jullie het eens zijn met Hannah Arendt. Geloven jullie ook dat het kwaad in iedereen verscholen ligt en naar boven gehaald kan worden? Ook bij jullie zelf? Wat is het kwaad in jullie markt of organisatie? En waar komt dat kwaad vandaan? Wat moet er gebeuren om het naar boven te halen, of juist te bedwingen?

{
 
Haal de basiselementen van het ordelijke, beschaafde leven weg – eten, onderdak, drinkwater, een minimum aan persoonlijke veiligheid – en wij vallen binnen een paar uur terug in een Hobbesiaanse oerstaat, een oorlog van allen tegen allen.
Timothy Garton Ash

Hoogleraar European Studies, Oxford University

Locatie

A'DAM Toren, Amsterdam

Telefoon

+31.6.53765171

Email 

info@grondgesprek.nl

css.php
Share This

Ga het gesprek aan.

VORM SAMEN EEN MENING EN LAAT ONS WETEN WAAR JULLIE STAAN.