Maakt technologie ook jullie werkloos?

{
 

The study by Frey & Osborne (2013) triggered international disquiet because it predicts that in the US computers or robots will take over nearly half of all current jobs in the next twenty years. Deloitte (2014) projected Frey & Osborne’s findings to the Dutch situation and came to similar conclusions. The Brussels think tank Bruegel (2014) calculated the figures for Europe as a whole. According to Bruegel, 49.5% of jobs in the Netherlands are susceptible to automation. This percentage is similar to that for other northern European countries.

Rinie van Est & Linda Kool

Rathenau Instituut, onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid

Is het nu anders dan vroeger?

Aan het einde van de 18e eeuw werkte 90% van de mensen in de landbouw. Dankzij technologie hebben we tegenwoordig nog maar een paar procent van de mensheid nodig om ons voedsel te maken. Alle andere mensen hebben nieuwe banen gevonden, vaak mede dankzij nieuwe technologieën die banen creëerde die eerst nog niet bestonden. Volgens de economen leert de geschiedenis ons dan ook dat technologie niet alleen banen vernietigt, maar ook weer creëert.

Maar vele techneuten en futuristen zijn het hier niet mee eens. Ze zijn bang dat robots en kunstmatige intelligentie de komende decennia nu wel voor massale werkloosheid gaan zorgen. Ook Elon Musk en Bill Gates zijn hier bang voor. Als ondernemers vinden ze het zelfs een goed idee dat we belastingen gaan heffen op robots en kunstmatige intelligentie, zodat we een sociaal vangnet kunnen creëren voor de miljoen werklozen die nooit meer een baan zullen vinden.

 

Het grondgesprek.

Nadat jullie de argumenten van de economen en techneuten beter hebben leren kennen, onderzoeken we waar jullie staan in hun debat. Wat denken jullie? Gaat de technologie deze keer wel massale werkloosheid creëren? En staat jullie eigen baan ook op de tocht? En wat kunnen jullie doen om met deze bedreiging om te gaan? Of is het juist een kans?

Locatie

A'DAM Toren, Amsterdam

Telefoon

+31.6.53765171

Email 

info@grondgesprek.nl

css.php
Share This

Ga het gesprek aan.

VORM SAMEN EEN MENING EN LAAT ONS WETEN WAAR JULLIE STAAN.