Zijn jullie klaar voor de volgende industriële revolutie?

Revoluties in werk en leven.

De eerste industriële revolutie begon omstreeks 1750 in Engeland. Kleinschalige, ambachtelijke werkplaatsen groeiden uit tot grote fabrieken. Door stoom aangedreven machines versnelden het productie- en distributieproces. Dat maakte massale productie van goedkope producten mogelijk, die de ambachtelijke bedrijfjes uit de markt verdrevenHet platteland werd verlaten om te werken in de steden. Daar werd werken en wonen van elkaar gescheiden. Niet de seizoenen maar de fabriekstijden bepaalde het levensritme. Vakmanschap werd vervangen door eenvoudig fabriekswerk, dat door iedereen gedaan kon worden. Arbeiders kregen minder invloed op hun werk en werden afhankelijk van de kapitalisten, die de machinale productie konden financieren. Kortom door deze industriële revolutie veranderde het werk en leven van mensen volledig, met zowel positieve als negatieve gevolgen. 

 

De tweede revolutie

De tweede industriële revolutie begon in de Verenigde Staten met het gebruik van olie en elektriciteit, de uitvinding van de telefoon, de lopende band productie van auto’s en de introductie van radio en televisie.

Wederom veranderde deze revolutie het werk en leven op een wijze die hier niet in een paar zinnen te beschrijven zijn.

De derde of vierde revolutie?

Sinds de computers en het internet bevinden we ons in de derde industriële revolutie. En volgens sommigen is door big data, kunstmatige intelligentie, robots, 3D printen en the internet of things de vierde revolutie al begonnen. Eén ding lijkt zeker: ons werk en leven gaan net als in de voorgaande revoluties opnieuw ingrijpend veranderen. Dat merken we al de invloed van de mobiele telefoon en sociale media.
{
 
We now have an opportunity to do something we didn’t do in the first industrial age, and that is to bring the public in quickly and have an informed debate about all the potential benefits and all the potential harms of the new technologies.
Jeremy Rifkin

Econoom, sociaal theoreticus, politiek adviseur en schrijver.

Het grondgesprek.

Jeremy Rifkin schreef meer dan 20 boeken over de invloed van technologie en wetenschap op de economie, ons werk en het klimaat. Hij adviseerde Angela Merkel, de Chinese overheid en de Europese Unie over de gevolgen van de industriële revolutie waarin we ons nu bevinden. Tijdens dit grondgesprek bespreken we Rifkin’s ideeën. Zijn jullie het met hem eens of zal het allemaal zo’n vaart niet lopen? Zijn de veranderingen die hij schetst een kans of een bedreiging? En wat betekent dit voor jullie werk en organisatie? Kortom, zijn jullie klaar voor de volgende industriële revolutie?  

{
 
Artificial intelligence will start a industrial revolution.

Everything that we electrified, we’re now going to cognify.

Kevin Kelly

Schrijver en co-founder Wired Magazine

Locatie

A'DAM Toren, Amsterdam

Telefoon

+31.6.53765171

Email 

info@grondgesprek.nl

css.php
Share This

Ga het gesprek aan.

VORM SAMEN EEN MENING EN LAAT ONS WETEN WAAR JULLIE STAAN.