Hoe kan je concurreren met gratis producten?

{

 

The capitalist era is passing. Not quickly, but inevitably.

The zero marginal cost economy that is emerging radically changes our old paradigm of owners and workers, of sellers and consumers. Prosumers will be able to produce, consume and share their own goods and services with one another on the Collaborative Commons at diminishing marginal costs approaching zero.

Jeremy Rifkin

Jeremy Rifkin schreef meer dan 20 boeken over de invloed van technologie en wetenschap op de economie, ons werk en het klimaat. Hij adviseerde Angela Merkel, de Chinese overheid, de Europese Unie en vliegt de hele wereld over om bedrijven over zijn visie te vertellen.

Eén van zijn voorspellingen is dat we langzaam maar zeker afstevenen op een maatschappij waarin veel producten en diensten (bijna) gratis zijn. Hij baseert deze toekomst onder andere op de komst van gratis energie en toenemende digitalisering van producten en diensten.

Of Rifkin nu gelijk krijgt of niet, zijn ideeën geven elke organisatie stof tot nadenken. Niemand kan ontkennen dat veel producten de afgelopen decennia gratis zijn geworden. Denk aan telecommunicatie, nieuws, entertainment, software en navigatiesystemen. En daar gaat het niet bij blijven. In iedere markt bestaat de kans dat nieuwe toetreders hun producten en diensten zo goed als gratis aanbieden. En wat doe je dan als organisatie die gewend is om geld te vragen voor diezelfde producten en diensten?

Het grondgesprek.

We bespreken de ontwikkelingen die volgens Jeremy Rifkin gaan leiden tot een samenleving waarin veel producten en diensten gratis zijn. Zijn die ontwikkelingen ook al in jullie markt zichtbaar? Of gaat dat helemaal niet gebeuren? En waarom dan niet? Wat als jullie wel geconfronteerd worden met gratis concurrenten? Hoe ga je daar dan mee om? En wat kunnen jullie nu al doen om het te voorkomen?

Einde van werk?

In 1995 voorspelde Jeremy Rifkin dat het fenomeen werk vroeger of later zal ophouden te bestaan. Hij was overigens niet de eerste. John Maynard Keynes deed dezelfde voorspelling al in 1930.

Het vooruitzicht van een samenleving zonder werk klinkt voor veel mensen aantrekkelijk. Maar is dat ook zo? Dat bespreken we in een ander grondgesprek.

Locatie

A'DAM Toren, Amsterdam

Telefoon

+31.6.53765171

Email 

info@grondgesprek.nl

css.php
Share This

Ga het gesprek aan.

VORM SAMEN EEN MENING EN LAAT ONS WETEN WAAR JULLIE STAAN.